Hawthorn Terrace Restoration

Hawthorn Builders - Period Home Renovaition Builders Hawthorn

Project Info

Project Description

Hawthorn Builders, Extension and period renovation in the Melbourne suburb of Hawthorn.

At capital building we always enjoy designing building challenging extensions and renovations. 
This extension is such an example.

The existing conditions of this original block cladded, double fronted, Hawthorn terrace had grown some ‘late 60s uninspired extensions’ which were, unfortunately, badly executed and in need of rebuilding to a modern standard!

The trick was to achieve this without compromising the heritage value and period details.  During the extension design phase the options were not always obvious and owners Duncan and Emily had some challenging ideas which were not always easy to achieve but turned out to be stunning and worth the extra challenge.

Agreeing on the overall extension and renovation design was however made easier by the owner’s clear vision for their ground floor heritage restoration and extension. But as the saying goes the devil is often in the detail.  After discussing a number of extension design options and associated costings, Capital Building Design Consultant, Peter, and the owners agreed on what is now an efficient family home and a classic example of its period.



Item one – Restore the Front Facade of this late-Victorian Free-standing terrace.

First up we needed to restore, back to its original condition the front Façade of this 
late-Victorian free-standing terrace.

Restoring the period facade was not really a requirement and added cost to the build.
  The positives were a great end result and a council prepared to be more flexible with their planning requirements for the rest of the build.



Item two was to provide a more efficient, rear extension for a growing family.

Capitals Design Consultant, Peter and his team contributed to opening up the dining kitchen meals open plan areas and filling the whole extension with sun light.  
Due to the extension being situated to the south, this was achieved with a large roofed skylight.
  Normal ‘hole in the roof’ skylights are not as energy efficient and loose or gain heat to the detriment of any heating and cooling efforts.

The ‘roofed sky light’ roof and eaves protect its windows and shades them from direct sunlight which otherwise would turn them into radiators of heat.
  These roof light windows can also be opened to create a draft and in combination with a reversible fan, which sucks out hot air in summer and pushes the hot air back down in winter, makes it a very sustainable addition.

As the photos show, the entire original part of the house and new addition flow seamlessly from old to new. No room was left spared from a meticulous renovation where everything looks new again.

The indoor outdoor continuous bench on to the large rear deck is a further unique feature of the extension, one of the challenges mentioned, it looks impressive and is a summer entertainer’s highlight, and a credit to Duncans vision.

You are donating to : CONTACT FORM

Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...